edelstenen-geboortestenen

Wist je dat edelstenen eigenlijk individuen zijn met een eigen karakter en specifieke kracht? Als je een klik hebt, voel je je sterker en plezieriger. En ze hebben niet alleen helende krachten, ze zijn natuurlijk ook heel mooi om te zien!

Geboortestenen zijn edelstenen en stenen die symbool staan voor een bepaalde maand in het jaar. Elke geboortesteen heeft zijn eigen unieke doel en betekenis, bijvoorbeeld geluk of een goede gezondheid. Als je op zoek bent naar een uniek geschenk, wat is er dan beter dan een steen met speciale krachten?

geboortesteen-robijn-juli

Kwaliteiten van Robijn

De geboortesteen van juli heeft een sterk activerende energie.  Om tijdelijk wat meer kracht te krijgen na een zware periode, lichamelijk of geestelijk, kan het een geweldige steen zijn. Ook fijn dus om na de bevalling te dragen. En het versterkt ook nog het immuunsysteem, goed voor de baby!

Sterrobijnen zijn opake, roze robijnen. Je ziet dan een lichte ster in de edelsteen schitteren. Deze variant is speciaal gericht op alles wat met het bloed te maken heeft. Draag die dus als je veel bloed verloren hebt tijdens de bevalling.

Robijn in je geboortesieraad

Robijn is niet voor niets ‘gekozen’ om in een geboortesieraad te verwerken; het werkt goed tegen vermoeidheid. Geeft moed en versterkt.
We kennen allemaal wel de dieprode transparante geslepen robijn. Maar deze edelsteen is er ook in een opake variant. Deze is roze-rood en geeft versterking van de lichamelijke kracht, terwijl de transparante soort meer geestelijke kracht geeft.

De koning van de edelstenen

Deze mooie dieprode of roze edelsteen is de koning van de edelstenen. Samen met zijn blauwe broertje de saffier en briljant zijn dit de belangrijkste en vaak kostbaarste edelstenen. Ze zijn hard en prachtig van kleur en schittering.

Robijn voor je eerste chakra

Robijn in je sieraad werkt positief op je basischakra of stuitchakra. Als dit eerste chakra uit balans is uit zich dat vaak in ongeconcentreerd zijn, ongeduldig zijn, en/of je niet veilig voelen. Heb je vaak koude voeten, voel je je uitgeput en mis je aan wilskracht is dit een fijne edelsteen die je extra kan helpen het eerste chakra weer te activeren.

Robijn is de edelsteen die past bij de maand juli. Met zijn rode gloed, symboliseert de steen passie en energie en schenkt de drager liefde en succes. Van robijn wordt gezegd dat deze rode edelsteen een miskraam kan voorkomen. Draag dan deze geboortesteen de eerste 3 maanden.

De-kleur-geel-in-je-sieraad

Een heuse edelsteen

Soms worden ongeslepen edelstenen en stenen gebruikt. Mineralen dus. En het is heel mooi om te zien dat soms die oorspronkelijke vorm nog zichtbaar is in de steen. De vorm van korund -waaronder robijn valt- is een soort tonnetje. Vergelijkbaar met een regenton.

Een edelsteen of een steen?

Halfedelstenen bestaan niet. Dat  zinnetje hoor ik nog vaak in mijn hoofd. De docent edelsteenkunde zei dat altijd in de klas. Het is namelijk een edelsteen of niet. Op zich klopt dat natuurlijk wel. Of een steen een edelsteen is, hangt af van verschillende factoren.

Als ik het boek ‘Elementaire Edelsteenkunde’ eropna sla lees ik het volgende:
“De kenmerken van edelstenen zijn mooi, duurzaam en zeldzaam”.

Mooi? Eigenlijk is dat relatief toch? of heeft dat toch met de prijs te maken Ik neem aan van wel. En de prijs wordt ook bepaalt door het aanbod, zeldzaamheid dus. Je vindt niet zomaar een robijn als je aan het wandelen bent.

Duurzaamheid is eigenlijk de hardheid. Vanaf hardheid 7 kun je het mineraal tot de edelstenen rekenen. Alles daaronder….is strikt genomen geen edelsteen. Duidelijk, maar hoe hard is een edelsteen?

Een paar voorbeelden van edelstenen met de hardheid van de stenen op de schaal van Mohs:

Een paar voorbeelden van edelstenen met de hardheid van de stenen op de schaal van Mohs:

  • Korund bijvoorbeeld saffier en robijn ( hardheid 9)

  • Topaas, goud en blauwe topaas zijn het bekendste ( hardheid 8)

  • Briljant of geslepen diamant ( hardheid 10)

Daaronder, tot hardheid 7 heten het geen edelstenen meer, maar zijn het halfedelstenen. Of eigenlijk dus gewoon stenen. Robijn met zijn hardheid 9 is dus een edelsteen.
En eigenlijk mag je dus stenen die minder dan hardheid 7 hebben alleen maar oneerbiedig stenen noemen. Het zijn edelstenen of niet. Halfedelstenen bestaan niet.

Wauw. Supermooi! Ben er heel erg blij mee!

Nienke
edelstenen-geboortestenen

Waarom is robijn de geboortesteen van juli?

Per maand zijn er speciale geboortestenen.
Wie heeft nu bepaalt welke geboortestenen er zijn?

Het verhaal van de geboortestenen is oorspronkelijk afkomstig uit het boek Exodus. Jakob had 12 zonen. Deze 12 zonen vormden 12 stammen met hun eigen grondgebied. Twee zonen kregen wel een eigen stam maar geen grond. Elk grondgebied werd op het schild vertegenwoordigd met een (edel)steen. Vandaar de 12 stenen in het schild. Elke steen staat dus symbool voor een van de twaalf stammen van Israël. Volgens de overlevering zag een Joodse geleerde twaalf stenen op een borstplaat. Toen hij die twaalf stenen zag dacht hij dat deze stenen symbool stonden voor de twaalf maanden van het jaar.
Eeuwen later droegen monniken en geleerden de steen van die maand en geloofden dat de stenen speciale mystieke krachten hadden.
Nu hebben we nog steeds de geboorte- of maandstenen in gebruik, die een diepere betekenis geeft aan deze edelstenen en halfedelstenen. Elke edelsteen heeft zijn eigen kracht….