Irene-Schildkamp

Een dagje uit mijn leven

Ik kwam thuis uit school, ik was denk ik 8 jaar of zoiets. We hadden een lange gang in ons huis in Hengelo. Met een granieten vloer.

Daar kroop mijn moeder over de vloer. De hele gang was ingesmeerd met vele kleuren verf. Daarop lag een grote jute lap van ik denk 3 meter lang. Daar kroop ze overheen. Ben je daar kind zei ze? Ja… en ik vond niets gek. Ze maakte een wandkleed voor een expositie in het gemeentehuis in Hengelo. Die was al over een week. Ze heeft trouwens een prijs gewonnen ermee.

Onbewust is het toch de bakermat geweest voor mijn ontwerpen en mijn loopbaan…Niets is gek. Volg je hart en ga ervoor.

Irene Schildkamp-collier-zilver-emaille
Irene-Schildkamp-emaille-sieraden
Irene-Schildkamp-collier-zilver-emaille

Mijn tweede leven

Na de HAVO heb ik eerst de pedagogische opleiding gevolgd en ben ik met heel veel plezier werkzaam geweest in het basisonderwijs.
Maar, ik ben redelijk eigenwijs en vond de gewone manier van lesgeven niet prettig. Ik voelde me beter thuis op de Montesorri school, Freinet onderwijs of vrije school. Ik bleef hangen in het ‘gewone’ basisonderwijs en raakte achteraf gezien opgebrand.

Mijn moeder gaf me in die periode een cursus edelsmeden cadeau. Ik dacht nog vooruit ik probeer het maar dat is niets voor mij. Maar op het moment dat ik achter de werkbank zat en de brander in mijn hand had wist ik dat ik hier thuis hoorde. Dit voelde zo vertrouwd en als thuis komen. Vanaf dat moment ging het snel. Ik deed de Vakschool voor Schoonhoven in versneld tempo en heb daarna nog de applicatie voor juweliers gedaan. Ik was mijn tweede leven begonnen.

Vorm en kleur

Ik ben altijd op zoek naar vorm en kleur. Mooie vloeiende lijnen, heldere kleuren en bijzondere ontwerpen kunnen me uit de slaap houden. Ook dat zit blijkbaar in de genen, want veel van mijn ontwerpen hebben aparte details zoals een bladnerf of een stukje kant. Dat gebruikte mijn moeder ook in haar keramiek en ook mijn broer Theo schildert en tekent heel gedetailleerd.

Elegant en subtiel

Langzaam maar zeker kunnen de ontwerpen die ik maak ook kleiner en ingetogener zijn en zo zijn de MiniJewels ontstaan. Soms is less more….De natuur vind je vaak terug in de ontwerpen, maar jouw verhaal blijft uitgangspunt! Uniek en persoonlijk.