edelstenen-geboortestenen

De geboortesteen van oktober is rozenkwarts

Rozenkwarts is een roze steen die de creativiteit en zachtheid stimuleert. Een liefdevolle steen.
Geboortesteen voor oktober en voor het sterrenbeeld Stier, Tweeling en Kreeft.

Wist je dat edelstenen eigenlijk individuen zijn met een eigen karakter en specifieke kracht? Als je een klik hebt, voel je je sterker en plezieriger. En ze hebben niet alleen helende krachten, ze zijn natuurlijk ook heel mooi om te zien! Geboortestenen zijn edelstenen en stenen die symbool staan voor een bepaalde maand in het jaar. Elke geboortesteen heeft zijn eigen unieke doel en betekenis, bijvoorbeeld geluk of een goede gezondheid. Als je op zoek bent naar een uniek geschenk, wat is er dan beter dan een steen met speciale krachten?

Unieke minimalistische sieraden-rozenkwarts-is-de-geboortesteen-voor-oktober

Rozenkwarts, voor creativiteit en zachtheid

Een fijne steen om in contact te blijven met een zachte gevoelssfeer.  Voor creatieve mensen is het een inspirerende steen, voor mensen die meer met het materialistisch stuk van de wereld te maken hebben kan de steen een verzachtende invloed hebben. Deze steen staat voor geborgenheid, onvoorwaardelijke liefde en veiligheid. Kinderen kiezen vaak een rozenkwarts door de natuurlijke zachte afstemming die kinderen vaak ook hebben.  Ook een goede hulp om kinderen niet te snel groot te laten worden. Voor de pubertijd is rozenkwarts ook ’n hele goede hulp voor de groei naar volwassenheid terwijl de verbondenheid van de kindertijd toch binnen bereik blijft. Voor volwassenen blijft de rozenkwarts goed omdat hij je weer in contact kan brengen met je gevoelens.

Rozenkwarts voor het 4e chakra

De kleuren roze en groen komen in het hartchakra bij elkaar. Roze voor de liefdevolle energie en groen voor de rust en groei. Je ontwikkelt je intuïtie door je hart te openen. Zo kun je voelen wat je lichaam vertelt aan je geest en andersom. We kunnen meevoelen en meeleven met anderen vanuit dit chakra.

Het vierde chakra is het chakra voor emotionele intelligentie. Liefde en acceptatie van jezelf is hier centraal. Trauma’s in de emotionele sfeer hebben enorme invloed op je hartchakra en verzwakken je immuunsysteem. Bij dit chakra hoort het element lucht. Lucht heeft te maken met adem en beweging. Denk maar aan de uitdrukking: ‘je hart luchten’. Dit chakra ligt in het midden van onze zeven chakra’s en vormt de verbinding tussen het spirituele en het aardse. Werken vanuit het hart kan je helpen om de andere chakra’s te voeden en te openen, omdat dit chakra de verbinding legt. Dit chakra staat voor liefde, compassie en echte verbinding met jezelf, de mensen en alles wat leeft om je heen. Als we ons hart kunnen openen voor onszelf, anderen en alles om ons heen creëren we verbinding en groei.

De-kleur-geel-in-je-sieraad

Een heuse edelsteen

Soms worden ongeslepen edelstenen en stenen gebruikt. Mineralen dus. En het is heel mooi om te zien dat soms die oorspronkelijke vorm nog zichtbaar is in de steen. De vorm van korund -waaronder robijn valt- is een soort tonnetje. Vergelijkbaar met een regenton.

Een edelsteen of een steen?

Halfedelstenen bestaan niet. Dat  zinnetje hoor ik nog vaak in mijn hoofd. De docent edelsteenkunde zei dat altijd in de klas. Het is namelijk een edelsteen of niet. Op zich klopt dat natuurlijk wel. Of een steen een edelsteen is, hangt af van verschillende factoren.

Als ik het boek ‘Elementaire Edelsteenkunde’ eropna sla lees ik het volgende:
“De kenmerken van edelstenen zijn mooi, duurzaam en zeldzaam”.

Mooi? Eigenlijk is dat relatief toch? of heeft dat toch met de prijs te maken Ik neem aan van wel. En de prijs wordt ook bepaalt door het aanbod, zeldzaamheid dus. Je vindt niet zomaar een robijn als je aan het wandelen bent.

Duurzaamheid is eigenlijk de hardheid. Vanaf hardheid 7 kun je het mineraal tot de edelstenen rekenen. Alles daaronder….is strikt genomen geen edelsteen. Duidelijk, maar hoe hard is een edelsteen?

Een paar voorbeelden van edelstenen met de hardheid van de stenen op de schaal van Mohs:

Een paar voorbeelden van edelstenen met de hardheid van de stenen op de schaal van Mohs:

  • Diamant of briljant geslepen diamant heeft hardheid 10

  • Topaas, zoals goud en blauwe topaas zijn het bekendste. Deze hebben hardheid 8

  • Korund zoals saffier en robijn hebben hardheid 9

  • Rozenkwarts heeft hardheid 7

Daaronder, tot hardheid 7 heten het geen edelstenen meer, maar zijn het halfedelstenen. Of eigenlijk dus gewoon stenen. Robijn met zijn hardheid 9 is dus een edelsteen.
En eigenlijk mag je dus stenen die minder dan hardheid 7 hebben alleen maar oneerbiedig stenen noemen. Het zijn edelstenen of niet. Halfedelstenen bestaan niet.

Ik heb de hanger ontvangen en ben er heel blij mee! Wat een prachtig sieraad en met zo veel betekenis.

Paula

Technische gegevens van rozenkwarts

Vindplaats :  Brazilië, Namibië, Kenia, Madagaskar
Hardheid : 7
Groep: Kwarts
Bestanddeel: mangaan, ijzer
Dierenriem: Kreeft, Stier

Onderhoud van een geboortesieraad met rozenkwarts

Twee keer per maand ontladen in een glas schoon water, liefst spa blauw of gedemineraliseerd water. Kort in de zon weer opladen.