edelstenen-geboortestenen
granaat-geboortesteen-januari

Granaat is de geboortesteen van januari

We kennen bijna allemaal wel de rode granaat, Pyroop genaamd. Maar wist je dat er ook  warm rode, een bruine en groene varianten zijn en allemaal met een heel andere werking.

Geboortestenen zijn edelstenen en stenen die symbool staan voor een bepaalde maand in het jaar. Elke geboortesteen heeft zijn eigen unieke doel en betekenis zoals geluk of een goede gezondheid. Als je op zoek bent naar een uniek geschenk, wat is er dan beter dan een steen met speciale krachten?

Granaat, de geboortesteen van januari

Maar welke granaat variant is voor jou het meest geschikt?

Pyroop, rood. Lijkt op robijn, ook in de werking. Hij bevordert moed en standvastigheid. Rode granaat versterkt het ego, gaat spataderen tegen en een slechte bloedsomloop.
Almadien, violetrood. Geeft energie en aarding. Helpt je je doel te zien en te verwezenlijken.
Grossular, groen bruin. Zou een positieve werking hebben op de bot opbouw en is ook goed tegen artritis en reuma.
Spessartien, oranje. Is goed tegen stotteren, trillen en ongecontroleerde bewegingen.
Tsavoriet, groen. Voor rust en groei en voor liefde en acceptatie.

granaat-geboortesteen-januari

Pyroop voor het eerste chakra

Het eerste chakra heeft de kleur rood. De rode kleur kan je herleiden naar het fysieke lichaam, zoals de spieren. Vaak wordt de energie van moeder aarde geassocieerd met de kleur rood. De kleur rood staat ook voor passie, agressie, energie, activiteit, warmte en liefde.

Het eerste chakra, je stuitchakra, ligt onderaan de wervelkolom. Dit knooppunt wordt ontwikkeld in het 6e en 7e levensjaar. Als dit chakra goed ontwikkelt en actief is, voelen we ons veilig in ons lichaam en in de omgeving waar we zijn. Moed en vindingrijkheid kunnen ontwikkeld worden. Op lichamelijk gebied werkt het eerste chakra op onze botten, spieren, nagels en haren. Ook heeft dit chakra invloed op onze organen in de onderbuik, zoals de dikke darm, endeldarm en ook op ons bekkengebied. Je kunt dit knooppunt stimuleren door o.a. het dragen van robijn en rode granaat.

Hessoniet voor het tweede chakra

Het tweede chakra (net onder je navel) is het punt voor creatieve energie, voor het ontstaan voor nieuw leven, het ontwaken. In dit energieknooppunt heeft je talent zich verankerd. Passie en verlangen, warmte en geborgenheid. Vitaliteit. Dit chakra staat voor voelen, emoties durven uiten en genieten. Dit chakra ontwikkelt zich voornamelijk van ons 7e tot 13e levensjaar en gaat over de gevoelswereld. We worden ons bewust van emoties die we voelen en we leren dit te uiten. Onze creatieve energie gaat stromen. Als dit knooppunt uit balans is kun je klachten krijgen in de onderrug of onderbuik, prostaat, blaas, nieren, baarmoeder.

Dit knooppunt kun je stimuleren door o.a. het dragen van oranje calciet, zonnesteen, of de oranje granaat variant hessoniet.

Geboortesteen-granaat-grossular
geboortesteen-granaat-januari

Tsavoriet voor het vierde chakra

Je hartchakra, vierde chakra, ontwikkelen we van ons 21e tot ons 27e levensjaar. Je kunt zuivere liefde ervaren, vertrouwen en vergeving. Niet alleen voor anderen, maar ook voor onszelf. We voelen steeds meer wie we zelf zijn. We gaan leren onszelf meer te waarderen en te vergeven.
Dit chakra staat voor groen, de kleur van groei en ontwikkeling.
Als dit chakra uit balans is kun je op lichamelijk gebied last krijgen van de luchtwegen en allergieën met huidproblemen ontwikkelen. Op psychisch gebied kun je lastig een ander vertrouwen en onvoorwaardelijke liefde kan een uitdaging zijn. Problemen, ook van anderen, kun je moeilijk los laten. Neiging tot negativiteit.

Je hartchakra kun je stimuleren door groen en roze. De granaatvariant tsavoriet kun je combineren met roze toermalijn waardoor ze elkaars energie versterken.  Andere groene stenen kunnen bijvoorbeeld watermeloen toermalijn, peridoot of smaragd zijn.

Granaat, de geboortesteen van januari

We gebruiken alleen echte stenen. Geen imitatie, geverfde of glasstenen van kristal.

Soms worden ongeslepen edelstenen en stenen gebruikt. Mineralen dus. En het is heel mooi om te zien dat soms die oorspronkelijke vorm nog zichtbaar is in de steen. De vorm van granaat is een soort kubus met 12 ruitvormige vlakken. Een zogenaamde rombische dodecaëder.

Een edelsteen of een steen?

Halfedelstenen bestaan niet. Dat  zinnetje hoor ik nog vaak in mijn hoofd. De docent edelsteenkunde zei dat altijd in de klas. Het is namelijk een edelsteen of niet. Op zich klopt dat natuurlijk wel. Of een steen een edelsteen is, hangt af van verschillende factoren.

De kenmerken van edelstenen zijn mooi, duurzaam en zeldzaam.

Mooi? Eigenlijk is dat relatief toch? Of heeft dat toch met de prijs te maken Ik neem aan van wel. En de prijs wordt ook bepaalt door het aanbod, zeldzaamheid dus.
Duurzaamheid is eigenlijk de hardheid. Vanaf hardheid 7 kun je het mineraal tot de edelstenen rekenen. Alles daaronder….is strikt genomen geen edelsteen.

Een paar voorbeelden van edelstenen met de hardheid van de stenen op de schaal van Mohs:

 • Diamant of briljant geslepen diamant heeft hardheid 10

 • Topaas, zoals goudtopaas en blauwe topaas zijn het bekendste. Deze hebben hardheid 8

 • Korund zoals saffier en robijn hebben hardheid 9

 • Granaat heeft gemiddeld hardheid 7 waarbij almadien het hardste is (7 1/2 )

Daaronder, tot hardheid 7 heten het geen edelstenen meer, maar zijn het halfedelstenen. Of eigenlijk dus gewoon stenen. Robijn met zijn hardheid 9 is dus een edelsteen.
En eigenlijk mag je dus stenen die minder dan hardheid 7 hebben alleen maar oneerbiedig stenen noemen. Het zijn edelstenen of niet. Halfedelstenen bestaan niet.

Ik heb de hanger ontvangen en ben er heel blij mee! Wat een prachtig sieraad en met zo veel betekenis.

Paula

Weetjes over granaat….

 1. Pyroop is afgeleid van pyropus. Dat betekent vuurkleurig
 2. Rode granaat fijn is voor mensen die veel twijfelen
 3. Karbonkel is de tweede naam is voor granaat
 4. Granaat werd in de 16e eeuw vermalen tot medicijndrankje tegen hartkwalen en een vermindert libido
 5. Je kunt een grossular ketting dragen tegen een nekhernia of andere problemen aan de wervels
 6. Grossular is afgeleid van grossularia, dat is de kruisbes. Dat is dus de kleur van grossular
 7. Hessoniet fijn is voor kinderen met schoolstress en faalangst
 8. De granaat past bij sterrenbeeld schorpioen, ram, leeuw en steenbok
 9. Pyroop en Almaldien in één steen heet rhodoliet
 10. Pyroop kan te heftig zijn voor drukke kinderen of mensen met een kort lontje