edelstenen-geboortestenen

De geboortesteen van november is citrien

 • Deze steen is op zich al een zonnetje. Hij maakt je alleen al door zijn uiterlijk vrolijk en blij.
 • Citrien verbetert de concentratie. Helpt bij geestelijke vermoeidheid.
 • Draag citrien op momenten dat je moet pieken; sollicitatiegesprek, examen….
 • Het versterkt het immuunsysteem.
 • Goed in tijden dat faalangst de kop op steekt.
 • De positieve lichtkracht van citrien kunnen we allemaal wel eens gebruiken!
 • Citrien laat je stralen!
De-kleur-geel-in-je-sieraad

Wist je dat edelstenen eigenlijk individuen zijn met een eigen karakter en specifieke kracht? Als je een klik hebt, voel je je sterker en plezieriger. En ze hebben niet alleen helende krachten, ze zijn natuurlijk ook heel mooi om te zien!

Geboortestenen zijn edelstenen en stenen die symbool staan voor een bepaalde maand in het jaar. Elke geboortesteen heeft zijn eigen unieke doel en betekenis, bijvoorbeeld geluk of een goede gezondheid. Als je op zoek bent naar een uniek geschenk, wat is er dan beter dan een steen met speciale krachten?

citrien-is-de-geboortesteen-voor-november

Citrien in je geboortesieraad

Citrien is een prachtige transparante gele halfedelsteen Deze versterkt bij gevoelige mensen hun kracht en concentratie. En nog fijner: het vermindert depressies. Deze edelsteen helpt je de weg te vinden en je zelfvertrouwen (terug) te vinden.

De natuurlijke citrien is redelijk zeldzaam. Vaak wordt amethist gebrand tot een bruingele citrien. De werking is dan natuurlijk teniet gedaan. Het is een fijne edelsteen uit de kwartsfamilie en is dus te combineren met andere kwartssoorten.

Citrien voor  de zonnevlecht

Citrien werkt helend voor je 3e chakra. Het is gelegen boven in de buik en het is de kern van onze persoonlijkheid, ons ego. Het derde chakra is het middelpunt van wilskracht. De zonnevlecht die in balans is brengt ons persoonlijke kracht, zelfverzekerdheid verantwoordelijkheid en betrouwbaarheid. Citrien versterkt je zelfbeeld en brengt dit energieknooppunt in balans.

De-kleur-geel-in-je-sieraad

Een heuse edelsteen

Soms worden ongeslepen edelstenen en stenen gebruikt. Mineralen dus. En het is heel mooi om te zien dat soms die oorspronkelijke vorm nog zichtbaar is in de steen. De vorm van korund -waaronder robijn valt- is een soort tonnetje. Vergelijkbaar met een regenton.

Een edelsteen of een steen?

Halfedelstenen bestaan niet. Dat  zinnetje hoor ik nog vaak in mijn hoofd. De docent edelsteenkunde zei dat altijd in de klas. Het is namelijk een edelsteen of niet. Op zich klopt dat natuurlijk wel. Of een steen een edelsteen is, hangt af van verschillende factoren.

Als ik het boek ‘Elementaire Edelsteenkunde’ eropna sla lees ik het volgende:
“De kenmerken van edelstenen zijn mooi, duurzaam en zeldzaam”.

Mooi? Eigenlijk is dat relatief toch? of heeft dat toch met de prijs te maken Ik neem aan van wel. En de prijs wordt ook bepaalt door het aanbod, zeldzaamheid dus. Je vindt niet zomaar een robijn als je aan het wandelen bent.

Duurzaamheid is eigenlijk de hardheid. Vanaf hardheid 7 kun je het mineraal tot de edelstenen rekenen. Alles daaronder….is strikt genomen geen edelsteen. Duidelijk, maar hoe hard is een edelsteen?

Een paar voorbeelden van edelstenen met de hardheid van de stenen op de schaal van Mohs:

Een paar voorbeelden van edelstenen met de hardheid van de stenen op de schaal van Mohs:

 • Diamant of briljant geslepen diamant heeft hardheid 10

 • Topaas, zoals goud en blauwe topaas zijn het bekendste. Deze hebben hardheid 8

 • Korund zoals saffier en robijn hebben hardheid 9

 • Citrien heeft hardheid 7

Daaronder, tot hardheid 7 heten het geen edelstenen meer, maar zijn het halfedelstenen. Of eigenlijk dus gewoon stenen. Robijn met zijn hardheid 9 is dus een edelsteen.
En eigenlijk mag je dus stenen die minder dan hardheid 7 hebben alleen maar oneerbiedig stenen noemen. Het zijn edelstenen of niet. Halfedelstenen bestaan niet.

Ik heb de hanger ontvangen en ben er heel blij mee! Wat een prachtig sieraad en met zo veel betekenis.

Paula

Technische gegevens

Kleur: geel
Vindplaats :  Madagaskar, Brazilië
Hardheid : 7
Groep: Kwarts
Dierenriem: Tweeling en Leeuw

Weetje

De naam citrien komt uit het Grieks, wat vrij vertaald citroenensteen betekend. Het Romeinse leger droegen deze steen al op de borst, een bescherming tegen het boze oog en tegen jaloezie.

edelstenen-sparen

Wij zijn dol op cadeautjes!

Jij ook?

Meld je dan nu aan en krijg je eerste Edelsteentjes waar je bij MiniJewels mee kunt betalen.
😊

DOE MEE